Poradna Cata E-100 GTH

Autor: | Vloženo: 05.06.2013 000 09:25 | Témata: Poradna Cata E-100 GTH

Cata e100 GTH

Dobrý den!

Chtěl jsem se zeptat za jak dlouho by přibližně standartně měl ventilátor vyvětrat místnost koupělny o rozměru 2x3x2,5m po sprchování. Vhlkost se po sprchování dostane na 93 %. Standartně mám nastaveno, aby ventilátor běžel do 70% vlhkosti a to trvá cca 1,5 hodiny? Není to nějak dlouho?

Děkuji za odpověď!

  • C V B s.r.o.

    C V B s.r.o.

    5. června 2013

    Dobrý den,
    to, jak dlouho bude ventilátor odvětrávat danou místnost, závisí na mnoha okolnostech:

    - vlastní výkon ventilátoru – e100 GTH má na vyšší otáčky výkon 90 m3/hod., tzn. že za hodinu vymění (teoreticky) 6x vzduch ve Vaší koupelně (má objem 15 m3)
    - délka odtahového potrubí – jde o axiální ventilátor s max. délkou odtahu 3 m, na této délce už však má prakticky nulový sací výkon, při poloviční délce bude mít zhruba 40-50 m3/hod., další tlakové ztráty do potrubí vnáší každý ohyb (koleno)
    - vzduch z místnosti nestačí pouze odsávat – někudy se musí do koupelny přivádět čistý suchý vzduch, např. pode dveřmi (pokud jsou tzv. podříznuté) nebo ventilační mřížkou ve dveřích, objem přiváděného vzduchu musí odpovídat objemu vzduchu odsávaného (ventilátor nesmí vytvářet ani v koupelně, ani v okolních místnostech podtlak)
    - v neposlední řadě záleží i na množství vody, které se naabsorbuje z páry uvnitř koupelny (ve stěnách, v osuškách, …) – tato voda se pak při odsávání vlhkého vzduchu z koupelny uvolňuje do ovzduší a tím opět zvyšuje vlhkost vzduchu, která tak udržuje ventilátor na vysokých otáčkách i v době, kdy se v koupelně nenachází žádná viditelná pára

    Z uvedeného tak plyne, že i v malé koupelně může klidně 1,5 hodiny trvat, než hladina vlhkosti poklesne pod nastavenou hodnotu.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Iva Dubnová

      15. srpna 2013 - Iva Dubnová

      Dobrý den,
      myslím že jsem našla odpověď na svůj problém v této Vaší odpovědi, ale přesto se zeptám, Mámě místnost to je jedno kuchyň koupelnu u prostřed domu a potřebuji ji nějak odvětrat. Je velká 4m x 2m x 5m. A z této místnosti přez 3m dlouhou chodbu potřebuji odvézt páru jak z vaření tak ze sprchového koutu přes obvodovou zeď ven.. Z odpovědi výše jsem pochopila že ventilátor CATA E 100 asi pro nás není. Můžete poradit, které řešení by bylo pro nás nejlepší? Jaký ventilátor?
      Děkuji za odpověď Dubnová


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.